Tips voor het houden van kippen

Download deze pagina als PDF

Bij thuiskomst.

U geeft de kippen direct water en voer. Ze zijn namelijk nuchter als u ze ophaalt.
Dit is beter voor de kip zodat ze nagenoeg geen kans loopt op mogelijke darmontsteking.

Nuttige tips voor het houden van kippen.

De kip

Nadat u de kippen bij ons heeft opgehaald, kunt u ze het beste ongeveer 3 dagen in het nachthok houden zodat ze kunnen wennen.
Zorg voor voldoende water en voer in goede bakken. Verlichting is zeer belangrijk voor het op gang komen van de leg. Bij voorkeur 15 uur per etmaal.
Dit kunt u eenvoudig realiseren d.m.v. een schakelklokje. Om 3 uur ’s nachts kunt u het dan bijvoorbeeld aan laten gaan waarna de kippen rond schemertijd gewoon op stok kunnen.
Vooral in de winterperiode is dit van groot belang. De kippen moeten beslist op stok om een goede vertering van het voer mogelijk te maken.

Het voer

U voert uitsluitend volledig legmeel aangezien ze dit ook bij de opfok hebben gekregen.
Volledig wil zeggen: alles wat de kip nodig heeft, is in voldoende hoeveelheden aanwezig. Dit voer kunt u de hele legperiode voeren.
Alleen als u dat voert, heeft u recht op 3 maanden garantie mocht er iets gebeuren.
Als richtlijn kunt u het volgende aanhouden: ongeveer per week per kip 1 kilo voer.
Bijvoeren is soms nodig, dit kunt u het beste per koppel bekijken. Check regelmatig of de kip voer tot haar beschikking heeft.
Te weinig voer belemmert de leg. Voert u in geen geval korrels, maïs of graan aangezien dit onnodige vetafzetting geeft en de leg belemmert.
Bovendien zijn ze het niet gewend te eten en kan het dus problemen geven (o.a. broedsheid).
Een kruintje brood of een restje eten kan geen kwaad, maar overdrijf het niet! Vergelijk dit met chips en dergelijke voor mensen…….
In de winter kunt u een struikje boerenkool ophangen of een wortel op een plankje bevestigen als extraatje.
Sla, andijvie of appel doen het ook goed, maar voor alles geldt: overdrijf het niet! Vermijd gras, dit zorgt als het ware voor een soort vergiftiging.
Naast het voer verdient het aanbeveling om een bakje met grof zand of schelpen te geven. Dit is vooral om de spiermaag goed te laten werken waardoor het voer beter verteert.

Entingen

De kippen hebben o.a. de volgende entingen ondergaan: marek (kipverlamming), gumboro, vogelpest, pokken & difterie en infectieuze bronchitis.
Vanaf 2018 hebben de kippen hele snavels. Het kappen daarvan behoort dus tot de verleden tijd.
De kip is met bovenstaande entingen voldoende beschermd gedurende de hele (leg)periode.

Broedsheid

Broedsheid is uit de bloedlijn gefokt en komt in principe alleen maar voor bij ondervoeding.
De duur kan variëren van 10 tot 14 dagen. Mocht het toch voorkomen dan kunt u het beste de kip apart zetten met voldoende water en voer.
Om haar tot extra eten aan te zetten, kunt u een kopje karnemelk over het voer gieten. Meng het absoluut NIET door het voer. Het effect gaat zo verloren.
Karnemelk herstelt de darmflora zodat de kip weer in staat is eieren te gaan leggen.

Een kip legt gemiddeld 330 a 340 eieren waarna zij bijna altijd in de rui gaan. In deze periode legt de kip geen eieren.
Voer ze goed door als u ze wilt houden, echter wij raden u aan om het koppel na circa 12 maanden in te ruilen.
Liever niet: vermijd diverse leeftijden en verschillende rassen bij elkaar i.v.m. besmettingsgevaar en onrust waardoor de leg weer verstoord kan worden.
Een haan is leuk voor het gezicht, maar houd rekening met het feit dat ze vroeg kraaien en ook het koppel ernstig kunnen verstoren.
Mocht u toch een haan willen dan is ons advies: minimaal 10 kippen en 1 haan.

Het hok

Als richtlijn: een nachthok van 1 m² is goed voor 4 kippen. Daarin heeft u 2 legnestjes van 25x25x25 cm voorzien van een schuin dakje.
Zorg dat het legnest ongeveer 50 cm van de grond af is. Over de gehele breedte van het hok wordt een zitstok aangebracht van 5 – 7 cm breed.
De bakken voor voer en water en het licht dienen in het nachthok geplaatst te worden. Op de grond van het nachthok kunt u houtmot, rap, gehakseld stro of grof zand strooien.
De buitenren heeft een afmeting van circa 2 m² die u regelmatig omspit. Als de oude kippen eruit zijn, maakt u het hok goed schoon met bijvoorbeeld glorix.
Eventueel behandelt u het hok tegen luis met dieselolie na het schoonmaken (bloed- en vederluis).
Vraag anders bij een dierenspeciaalzaak met welk middel u dit het beste kunt doen aangezien niet alles meer geoorloofd is.
Let op:
Mochten de kippen zelf last hebben van luis overleg dan met ons of een extern adres hoe ermee om te gaan.
Het is dan van belang dat zowel de kip, het hok en de ren behandeld worden!! En herhalen na 14 dagen. Wij verkopen bioluis, het woord zegt het al: biologisch en op de kip en in het hok te gebruiken.
Informeer hiernaar bij ons.

Wist u dat…

Nadat de kip is uitgelegd, wij ze inruilen voor nieuwe? Informeer naar de mogelijkheden.
Ook alleen op afspraak!

De beste tip die we kunnen geven!

Karnemelk? Waarom karnemelk?

Karnemelk is goed voor de darmen van de kip.Het zure van de melk herstelt de darmflora. Als de darmen weer gezond zijn, dan kan er ook (weer) een ei geproduceerd worden.

Hoe doe ik dat?

Je neemt per kip ongeveer 10 cc per dag. Heb je er maar een paar, sprenkel dan wat druppels over het voer. Voer elke dag opnieuw vers volledig legmeel. Hierover gaat de karnemelk. Als ze het laten staan, niet de volgende dag weer karnemelk erover, dat wordt zuur. Dus niet roeren of mengen of in het water of in een schaaltje apart. Het is belangrijk dat het met het voedsel naar binnengaat. Houd dit vol gedurende 7 tot 14 dagen. Beetje afhankelijk hoe ernstig het is.

Wanneer pas ik het toe?

Bij zeer verkeerde ontlasting. Deze hoort als het ware een soort toefje te zijn.

Bij stress als gevolg van:

  • Temperatuurschommelingen

  • Grote weersveranderingen

  • Na transport

  • Geluidsoverlast

En als er sprake is van een darmontsteking (kip zit dan als een ziek vogeltje in elkaar)

Of preventief 2 x per jaar een kuur.

Baat het niet, het schaadt nooit!

Succes hiermee en anders even bellen: 06 53 34 67 97

Bel voor meer inlichtingen

In het geval er problemen zijn, adviseren wij u om zo snel mogelijk te reageren. Alleen op die manier zijn wij in staat er mogelijk nog iets aan te doen.
U heeft 3 maanden garantie op de kip mits ze goed verzorgd en gevoerd is met volledig legmeel.

Wij wensen u veel plezier en eieren toe met u kippen!!
Jan, Luuk & Annemieke

Tevens uw adres voor stalling van vouwwagens, inboedel & caravans.